Υπερσυνταγογράφηση: Οικογενειακή υπόθεση οι απάτες με τα φάρμακα

Υπερσυνταγογράφηση: Οικογενειακή υπόθεση οι απάτες με τα φάρμακα

Οι συγγενικοί δεσμοί που φαίνεται να συνδέουν γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν, ασθενείς και φαρμακοποιούς. Με fast track διαδικασίες ο εντοπισμός των παραβατών

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σαφάρι» κατά της υπερσυνταγογράφησης ξεκίνησε ο ΕΟΠΥΥ, εντοπίζοντας γιατρούς που έφταναν στο σημείο να συνταγογραφούν έως και 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε κραυγαλέες περιπτώσεις, με γιατρούς να «γράφουν» ποσότητες φαρμάκων που σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξαν τα 1.630 χάπια – τεμάχια ανά ασθενή. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός των συγγενικών δεσμών που φαίνεται να συνδέουν γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν, ασθενείς και φαρμακοποιούς. Ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε πως οι παραβάτες θα εντοπίζονται. «Μπορούμε να πάμε πίσω και να ελέγξουμε τους γιατρούς για το τι έγραψαν από το 2014. Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος εξήγησε ότι αν οι ασθενείς είχαν λάβει όλα αυτά τα φάρμακα που τους έχουν συνταγογραφηθεί, «θα είχαν πεθάνει… 100 φορές».

Εξόφθαλμες περιπτώσεις

Γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες και έως τα ξημερώματα, έχοντας γράψει 705 σκευάσματα στον σύζυγό της, την ίδια και τις δύο κόρες τους. 

Παθολόγος στη Γλυφάδα συνταγογράφησε 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων στη μητέρα της, και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.

Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογράφησε σε δύο αλλοδαπούς 500 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 925 τεμαχίων.

Παθολόγος στην Αθήνα συνταγογράφησε σε έναν ασθενή 362 σκευάσματα σε ποσότητα 686 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς του ασθενούς.

Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογράφησε 300 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.350 τεμαχίων για τέσσερα παιδιά που είναι μέλη συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο της περιοχής.

Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογράφησε σε δέκα ασθενείς του 450 διαφορετικά φάρμακα σε συνολική ποσότητα 980 τεμαχίων.

Ορθοπεδικός στην Πάτρα συνταγογράφησε σε τέσσερις ασθενείς του 320 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.760 τεμαχίων, εστιάζοντας σε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα για τη θεραπεία τραυματισμών.

Δερματολόγος στο Ηράκλειο που ειδικεύεται στη θεραπεία χρόνιων δερματικών παθήσεων συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητα 1.500 τεμαχίων, στοχεύοντας σε προσαρμοσμένες θεραπείες για κάθε ασθενή.

Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογράφησε 200 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.100 τεμαχίων, προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση.

Γενικός ιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς του ασθενούς.

 

O υπουργός Υγείας εξήγησε πως οι γιατροί αυτοί αποκλείστηκαν από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. «Λυπάμαι για αυτά που βρήκαμε και μάλιστα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων συστημάτων, που εγκαταστήσαμε στην ΗΔΙΚΑ (…) Δεν κατηγορούμε συλλήβδην το ιατρικό σώμα. Μιλάμε για ένα πολύ μικρό κλάσμα γιατρών μπροστά σε χιλιάδες γιατρούς που κάνουν ευόρκως τη δουλειά τους. Το πρώτο μέτρο που λάβαμε είναι να μπλοκάρουμε τη συνταγογράφησή τους, αυτό είναι αυτονόητο. Ομως δεν φτάνει αυτό. Εχουν ήδη δοθεί τα στοιχεία στον ΕΟΠΥΥ που θα κάνει τον πιο ενδελεχή έλεγχο. Θα γίνουν καταλογισμοί για όλα αυτά, δεν πρόκειται να μην πληρωθούν αυτά τα χρήματα με κάποιο τρόπο πίσω στο ελληνικό κράτος», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Η συνέχεια στα δικαστήρια

Ερωτηθείς αν οι γιατροί που αποκλείστηκαν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα χάσουν ισοβίως τη δυνατότητα να συνταγογραφούν φάρμακα μέσω του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως όλες οι ποινές πρέπει να διέπονται από αναλογικότητα από το Σύνταγμα. «Το ποια θα είναι η περαιτέρω πορεία ενός εκάστου εξαρτάται από την εξέλιξη της υπόθεσής τους. Γιατί αυτές οι υποθέσεις όλες θα έχουν και δικαστικές διαδικασίες. Εδώ μιλάμε τώρα για τις διοικητικές διαδικασίες. Οι διοικητικές διαδικασίες είναι άμεσες, σε πρώτο χρόνο. Ολοι θα ελεγχθούν φορολογικά. Και όσοι έχουν κάνει πράξεις που είναι ποινικά κολάσιμες, γιατί πάνω από ένα ποσό και πέρα είναι κακουργήματα, θα δικαστούν αναλόγως», σημείωσε.

Κατά τον υπουργό, «αλλάζει ο χαρακτήρας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όχι μόνο σαν ένα εργαλείο καταγραφής και τάξης αλλά και σαν ένα εργαλείο καταπολέμησης της απάτης. Αυτό, στον βαθμό που γίνεται τώρα, δεν γινόταν στο παρελθόν».

Τι θα γίνει με τους ασθενείς – θύματα

Οσο για τους ασθενείς που ενδέχεται να έχουν πέσει θύματα, σε κάθε περίπτωση στοιχειωμένης απάτης θα υπάρχει πρόβλεψη εκκαθάρισης του φακέλου του ασθενούς ώστε να μην έχει πρόβλημα στη συνταγογράφηση και να μην υπάρχει λάθος ιατρική διάγνωση στο μέλλον, «καθόσον ένας γιατρός που θα βλέπει τον ιατρικό του φάκελο μετά από μερικά χρόνια, δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτά τα φάρμακα τα πήρε στα αλήθεια ή ήταν προϊόν τέτοιας απάτης», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Τι συμβαίνει όμως με τις εξετάσεις 

Ερωτηθείς αν οι εξετάσεις που έγραφαν μέχρι τώρα οι γιατροί μπορούν να ελεγχθούν, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε αρνητικά. «Οι εξετάσεις ειδικά δεν μπορούν γιατί ήταν pdf μέχρι τώρα, δεν είναι ηλεκτρονικές. PDF σημαίνει να ανοίγεις την οθόνη και να πηγαίνεις να δεις με το μάτι αν αυτή η τιμή συμβαδίζει με αυτό που έβαλε με το χέρι. Αυτό θα προϋπέθετε τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό και χιλιάδες εργατοώρες. Ομως ήδη η εφαρμογή αυτή έχει αρχίσει να έχει επίπτωση για τη διαγνωστική δαπάνη και θα συμβάλει στον έλεγχό της», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης

Οι τρεις σημαντικές παρεμβάσεις 

Η διοικήτρια και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Θεανώ Καρποδίνη, δήλωσε: «Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, από τον Απρίλιο του 2024, αναμόρφωσε το θεσμικό πλαίσιο επιβολής κυρώσεων και ποινών για γιατρούς και φαρμακοποιούς κάνοντας τρεις σημαντικές παρεμβάσεις. Μας έδωσε τη δυνατότητα για τους γιατρούς που υπερβαίνουν τα όρια του μηνιαίου πλαφόν συνταγογράφησης, να μπορούμε να έχουμε μια πιο ευέλικτη διαδικασία που απευθείας μας δίνεται η δυνατότητα να καταλογίζουμε ποινές χωρίς να χρειάζεται να παραπέμψουμε αυτές τις περιπτώσεις στην Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογραφίας. Δίνεται επίσης η δυνατότητα ad hoc ελέγχων. Αυτό μας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για να μπορούμε με αποφάσεις του Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ να παραπέμπουμε στην Επιτροπή Συνταγογραφίας και πράγματα τα οποία δεν είναι μέσα στη διαδικασία που είναι θεσπισμένη όταν και εφόσον υφίστανται ισχυρές ενδείξεις παραβατικής συνταγογράφησης και απάτης. Επίσης, μας έδωσε τη δυνατότητα να εξειδικεύσουμε τους δείκτες παραβατικότητας και στα φαρμακεία. Να μην χρειάζεται δηλαδή νομοθετική παρέμβαση. Με την εξουσιοδοτική που έχουμε μπορούμε όπου βλέπουμε ότι ανοίχτηκε ένα νέο παράθυρο παραβατικότητας, αμέσως να παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα. Εκτός από τη δυνατότητα για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, η σημαντικότερη καινοτομία που προέβλεψε ο υπουργός είναι το αντίστοιχο πλαίσιο επιβολής κυρώσεων και ποινών και για τις διαγνωστικές εξετάσεις, και για τα ιατρολογικά προϊόντα και λοιπά».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT